Welkom (oud)!

Welkom op de website van Brouwerij Sint Servattumus in Schijndel!

Brouwerij Sint Servattumus

Bierbrouwerij Sint Servattumus in Schijndel, is een ambachtelijke brouwerij, gespecialiseerd in het brouwen van speciale (streek)bieren.

In 1992 begonnen als hobby, is Sint Servattumus inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige ambachtelijke brouwerij waar nog wordt gebrouwen met echte Schijndelse hop!

Team Sint Servattumus

V.l.n.r. Paul, Riet & Carli (2020)

Actueel

Open dag 2020

Als gevolg van de Corona restricties gaat dit jaar de Opendag (stond gepland voor 6 september 2020) helaas niet door.
We hebben dit besluit genomen omdat het, met de huidige COVID-beperkingen, niet mogelijk is er het gewenste Bourgondisch feestje van te maken.

Hopelijk tot volgend jaar!

 

 

Onze ingredienten

Brouwerij Sint Servattumus werkt uitsluitend met eerlijke en natuurlijke ingrediënten.

Naast brouwwater (water van bronwater-kwaliteit) en mout (gekiemde gerst), werkt Sint Servattumus ook met Schijndelse hop en spelt uit Liempde.

Skèndelse’n hop

Het oudste bericht over de Schijndelse hopteelt stamt al uit 1400. Het gaat dus om een traditie die heel ver teruggaat in de tijd. De lage en zure grond in Schijndel is minder geschikt voor de teelt van granen, maar des te meer geschikt voor hop.

De hopteelt heeft vroeger dan ook een zeer belangrijke rol gespeeld in en rondom Schijndel, de Schijndelnaren worden tenslotte niet voor niets ‘Hopbellen’ genoemd in de Carnavalstijd…

Spelt uit Liempt (Liempde)

Sint Servattumus is partner in het speltproject van stichting ‘het Groene Woud’. Vanuit dit project is de oeroude graansoort Spelt in 2005 opnieuw geïntroduceert in het Brabantse landschap. Inmiddels is spelt voor bijna iedereen een ‘bekende’ graansoort geworden.

Het Oergraan Spelt en Het Groene Woud zijn de basis van het GraanGoed initiatief. Boer Wim Jennissen wilde op zijn cultuurhistorische bolle akkers (in Liempde) de teelt van graan weer in ere herstellen. Sint Servattumus maakt er vervolgens een heerlijk speltbier van.

Hoe het is begonnen…

1992:

De drijvende krachten achter de brouwerij zijn Toon van der Heijden en de broers Carli en Henk van den Ekart. Alle drie beginnen ze hun brouwerscarrière zoals iedere brouwer begint: in de keuken.

1997:

De stap van thuisbrouwer naar professioneel brouwer bleek een grote stap. Zo werd de Stichting Bierbrouwerij Sint Servattumus opgericht. Op 1 september 1997 werd een vergunning verstrekt door de Dienst der Accijnzen en mocht er gebrouwen gaan worden voor de verkoop.
In eerste instantie werd er gebrouwen in een schuur achter het huis van Toon.

2000:

De brouwerij verhuist naar een eigen pand aan de Ericastraat (11b) in Schijndel. Langzamerhand wordt er dankzij de hulp van vele vrijwilligers een brouwerij ingericht, een proeflokaal gemaakt en een winkel met eigen producten opgestart.